The Sacred Thread of Yoga

Joan White

Joan

Biography

Joan White started yoga studies in 1968 in Ann Arbor, Michigan, with Mary Palmer and Priscilla Neal. Then in 1972 she had a serious horseback riding accident which left her with a broken back and other serious spinal injuries. She suffered temporary paralysis but slowly began to recover with yoga poses. Nine months later B.K.S, Iyengar came to Ann Arbor; Joan attended his classes; and she straight away knew she had found her teacher. Since 1973 she has traveled to India 27 times to study with the Iyengar family. She was awarded her Advanced Teaching Certificate in 1993. She has participated in all the invitational workshops given in Pune directly by B.K.S. Iyengar in teachers and teachers’ training, in backbends and in pranayama. She also attended the 75th, 80th, and 85th birthday celebrations, as well as Geeta’s 60th and the special silver jubilee. The Philadelphia Magazine labeled her ‘the doyenne of yoga’, and she has been awarded ‘best of Philly’ four times, the last in 2009. She was Chair of the National Certification Committee for the Iyengar Yoga National Association for six and a half years. In 2005 Joan’s devotion to and expertise in yoga were again tested when she had another horseback riding accident, this time leaving her again with a broken back,  eight broken ribs, as well as a destroyed shoulder and a punctured lung. She continued to practice … learned from the experience … and became personally acquainted with how to work with both aging and with injuries. Joan’s teaching remains true to the very highest of standards in the tradition in which she works. She has a rare understanding of the postures and their effects culled from over thirty seven years of study, and she genuinely enjoys being with her students, while generously sharing, both in print and in her classes, what she knows and has learned from her experience.

Website

joanwhiteyoga.com

Iyengar Intensive Classes (Mon 11 to Fri 15)

Type     Duration Title Day Time
Sat  Vishnu  Intense  2.0 hour(s)  Discovering Yourself Through Intense Forward Bends And Twists Wednesday  09:30 am  to  11:30 am
Sat  Brahma  Intense  2.0 hour(s)  The Elusive Lotus Wednesday  03:30 pm  to  05:30 pm
Sat  Brahma  Mild  1.0 hour(s)  Pranayama And Breath Awareness Thursday  07:30 am  to  08:30 am
Sat  Brahma  Mild  2.0 hour(s)  Finding Your Footing Thursday  10:30 am  to  12:30 pm
Sat  Brahma  Middling  2.0 hour(s)  Refining The Basics Friday  08:00 am  to  10:00 am

Open Weekend Classes (Fri Oct 15 to Sun Oct 17)

Type     Duration Title
A: Asana   Beginner  Iyengar  3.0 hour(s)  Introduction To The Wonders Of Iyengar Yoga Friday  05:00 pm  to  08:00 pm
A: Asana   Open  Iyengar  3.0 hour(s)  "ouch" Why Do My Shoulders Hurt After Yoga And What To Do About It. Saturday  10:30 am  to  01:30 pm
A: Asana   General  Iyengar  2.0 hour(s)  Unwinding From Your Week The Iyengar Way Saturday  05:30 pm  to  07:30 pm
A: Asana   Advanced  Iyengar  2.0 hour(s)  Finding Your Heart Through Back Bends Sunday  08:00 am  to  10:00 am

Home

Presenters

Classes

Schedule

General Information

Sacred Thread

Contributors